Stichting Pauwconcerten

Zomeravondconcerten - Kamermuziek

Stichting Pauwconcerten

Zomeravondconcerten - Kamermuziek

Zomeravondconcerten
Kamermuziek

Vrijdag 21 juni: Ensemble Cordevento

Erik Bosgraaf (blokfluit)
Robert Smith (diskantgamba, basgamba)
Izhar Elias (barokgitaar)
Israel Golani (theorbe)
Alessandro Pianu (klavecimbel)

‘Plainte’ Franse parels uit de barokmuziek

PROGRAMMA

Pierre-Danican Philidor (1681 – 1731)
Très lentement – Allemande – Sarabande (très tendrement) – Gigue (Gayement)

Marin Marais (1656 – 1728)
Prélude – Sarabande – Plainte

Jean-Henri d’Anglebert (1629 – 1691)
Passacaille

Michel Pignolet de Montéclair (1667 – 1737)
Plainte

Louis-Antoine Dornel (1680 – 1756)
Prélude – Allemande – Passacaille

Pauze (10 minuten)

Robert de Visée (ca. 1655 – 1732/3)
Prélude – Allemande – Courante – Sarabande – Gigue

Louis-Antoine Dornel (1680 – 1756) / Marin Marais (1656 – 1728)
Ouverture (Dornel) –  Plainte (Marais) – Air en Loure (Dornel)

Jacques (Martin) Hotteterre (1673 – 1763)
Rondeau, Le Plaintif (Tendrement)

Francesco Corbetta (1615 – 1681)
Chaconne in C-groot

Jacques (Martin) Hotteterre (1673 – 1763)
Prélude

Marin Marais (1656 – 1728)
Sarabande en Rondeau – Menuet – Sarabande

Louis-Antoine Dornel (1680 – 1756)
Chaconne

Barokke kunstmuziek en de ‘popmuziek’  van de 17e eeuw
Cordevento (Cord’&Vento) bestaat uit de internationaal gevierde musici Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel). Cordevento is opgericht om de virtuoze muziek van de zeventiende eeuw nieuw leven in te blazen. Deze muziek, die zich vaak op het breukvlak van de populaire muziek en de kunstmuziek bevindt, nodigt uit om het notenbeeld te overstijgen en spirit in de muziek te vinden. Deze frisse benadering heeft wereldwijd zijn vruchten afgeworpen. Ze spelen als trio in de belangrijkste Europese concertzalen en oude muziek festivals zoals het Konzerthaus Wenen, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Birmingham City Hall en het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Ook buiten Europa treedt het trio regelmatig op, met concerten in o.a. Rusland, Zuid-Korea, Hong-Kong en Taiwan. Als solist wonnen de leden van het trio verschillende prijzen zoals de Nederlandse Muziekprijs, de Borletti-Buitoni Trust Award en de Grachtenfestivalprijs. De leden van het trio geven les aan de conservatoria van Amsterdam en Krakau (Polen). Er verschenen talloze CD’s van hen bij het label Brilliant Classics.
Voor dit Franse programma heeft Cordevento twee bijzondere barokspecialisten uitgenodigd, gambist Robert Smith en Israel Golani op de theorbe.

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambaspeler. In 2012 won hij de eerste prijs, publieksprijs én bijzondere prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba Competition in Köthen. Robert’s ensemble Fantasticus ontving veel bijval voor de recente opnames van Stylus Fantasticus-werken en Franse barokmuziek. The Strad omschreef zijn spel als ‘intensely expressive, highly dramatic.’ In augustus 2017 heeft Robert een van de eerste opnames van de recent-ontdekte Telemann Fantasias voor solo viola da gamba uitgebracht.

Israel Golani studeerde aan de Universiteit van Tel-Aviv cum laude af als musicoloog. Zijn belangstelling voor historische tokkelinstrumenten zorgde ervoor dat hij zich daarna specialiseerde in het spelen van de renaissanceluit en theorbe. Inmiddels heeft hij zich gevestigd als een prominent luit- en theorbespeler. Als basso continuo-speler trad Israël op met orkesten als het Scottish Chamber Orchestra, de Filharmonieen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en werkte hij samen met gerenommeerde dirigenten als Paul McCreesh, Jos van Veldhoven en Michael Hofstetter. Eind 2013 verscheen Israël’s debuut-cd Raclerie Universelle met Franse muziek voor barokgitaar.

Deel deze informatie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on google
Scroll naar top