Stichting Pauwconcerten

Zomeravondconcerten - Kamermuziek

Stichting Pauwconcerten

Zomeravondconcerten - Kamermuziek

Zomeravondconcerten
Kamermuziek

Vrijdag 24 mei: Fantasticus

Rie Kimura (barokviool)
Robert Smith (barokcello en viola da gamba)
Pieter Jan Belder (klavecimbel)

Instrumentale Trio Sonatas uit Lübeck
Dieterich Buxtehude (c. 1637-1707) bekleedde van 1668 tot aan zijn dood de prestigieuze functie van organist van de Marienkirche in Lübeck. Hij genoot grote bekendheid door de concerten die hij gaf en organiseerde, waarvoor hij een aantal rijk gevarieerde composities schreef. Bekend is dat de jonge Johann Sebastian Bach te voet een pelgrimage maakte naar Lübeck om grootmeester Buxtehude te horen musiceren. Buxtehude’s instrumentale trio’s tonen, meer nog dan zijn andere composities, zijn genialiteit en invloed op Bach.

Buxtehude’s trio-sonatas zijn in drie groepen overgeleverd: zeven sonatas in Op. 1 (c. 1694) en zeven in Op. 2 (1696), en een paar in manuscript. De gepubliceerde werken zijn geschreven voor viool, viola da gamba en klavecimbel. Buxtehude laat in deze werken zijn fantasie de vrije loop, geen voorspelbare volgorde van de delen. Alternerend wisselen snelle en langzame tempi elkaar af. Stijl en structuur zijn vaak uitdagend. Soms krijgshaftig vioolspel boven een klassieke basso ostinato, omlijst door langzame bevroren improvisaties. Expressie, virtuositeit en opwinding zijn prominent aanwezig in de stylus fantasticus, de nieuwe stijl waarmee Buxtehude experimenteerde.

PROGRAMMA
‘Dieterich Buxtehude – Abendmusik’

Dieterich Buxtehude (1637-1707)
Sonata Op.1 No.4 in B-Flat BuxWV 255
Sonata Op.2 No.5 in A Major BuxWV 263

Anonymous (2nd half 17th Century)
Lübecker Viola da gamba Solo in D minor

Buxtehude 
Sonata Op.1 No.3 in A minor BuxWV 254

Pauze (10 minuten)

Buxtehude
Sonata Op.2 No.3 in G minor BuxWV 261

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Aria: Mich kann kein Zweifel storen BWV 108 (arr. Fantasticus) 
Cantabile, ma un poco Adagio BWV 1019a

Buxtehude
Sonata in A minor BuxWV 272 

Rie Kimura is geboren in Japan. Haar briljante viooltechniek wordt alom geprezen en maakt haar tot een veelgevraagd soloviolist en kamermuziekmusicus. Naast Fantasticus, waarvan zij een van de oprichters is, speelt Rie regelmatig met The Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Apollo Ensemble en de Nederlandse Bachvereniging. Haar eerste solo-opname ‘Tartini & Veracini’ werd in 2015 uitgebracht en ontving een zeldzame 5-sterren recensie van de Volkskrant.
Rie studeerde barokviool bij Lucy van Dael aan het Amsterdams Conservatorium waar ze cum laude afstudeerde. Ze heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de hoofdprijs van de Yamanashi Early Music Competition 2008 (Japan) en verschillende ensembleprijzen in Brugge en Amsterdam. Zij won in 2010 de Premio Bonporti barokvioolwedstrijd in Italië, waar zij ook de publieksprijs ontving. 
Zij geeft regelmatig concerten met klavecinist en fortepianist Pieter-Jan Belder. Samen maakten zij een cd-opname van alle vioolsonates van Carl Philipp Emanuel Bach. Deze opname is zowel in Nederland als in het buitenland heel enthousiast ontvangen – De Volkskrant nam de CD op in haar selectie van de 50 beste CD-producties van 2017. Nieuwe opnamen van de vioolsonates van J.S. Bach en Mozart staan ​​gepland, opnieuw met Pieter-Jan Belder!

Robert Smith is een Engelse barokcellist en gambist. In 2012 won hij de eerste prijs, de publieksprijs en de speciale prijs van de Bach-Abel Viola da Gamba-Competition in Köthen. Het ensemble Fantasticus ontving lovende kritieken voor haar recente opnamen van Stylus Fantasticus en Franse barokmuziek. In 2013 werd Robert’s spel in The Strad beschreven als: ‘Intens expresive, highly dramatic.’ In 2014 bracht Robert zijn eerste solo-opname uit met muziek voor viola da gamba ‘Tickle the Minikin’. De opname ontving vele enthousiaste recensies en was de ‘Instrumentale Keuze’ van BBC Music Magazine in augustus 2014. In augustus 2017 bracht Robert een van de eerste opnames uit van Telemann’s nieuw ontdekte Fantasias voor solo viola da gamba. The Observer beschreef zijn spel als ‘spel van uitzonderlijke kwaliteit’. Het BBC Music Magazine kende de volledige vijf sterren toe voor zowel de uitvoering als de opname. 
Robert studeerde viola de gamba bij Mieneke van der Velden (Amsterdam) en Paolo Pandolfo (Basel). Hij studeerde barokcello bij Wouter Möller, Jaap ter Linden en Viola da Hoog. Hij was principal cellist voor het Barokorkest van de Europese Unie. Robert speelt nu met The Amsterdam Baroque Orchestra, ensemble Fantasticus en vele andere ensembles en orkesten.

Pieter-Jan Belder is een veelgevraagd klavecinist, fortepianist, continuospeler en blokfluitist. Hij speelde op internationale festivals voor oude muziek in o.a. Berlijn, Leipzig, Barcelona, Vlaanderen, Potsdam-Sans Souci, Nizhny Novgorod en Utrecht.
Sinds 2005 is hij als dirigent van zijn eigen ensemble Musica Amphion regelmatig te gast in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. In 2012 dirigeerde hij in het Concertgebouw Musica Amphion en Collegium Vocale Gent in een Händel- en Vivaldiprogramma.
Pieter-Jan Belder is initiator van het meerjarig project ‘Bach in Context’, een samenwerking van Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam. Het doel van dit project is om middels concerten en cd-opnames de cantates en orgelwerken van J.S. Bach thematisch met elkaar te verbinden.
Pieter-Jan behaalde vele prijzen op internationale concoursen. Hij geeft regelmatig masterclasses en is een veel gevraagd gastdocent. Met talloze orkesten, oude muziekensembles, dirigenten en solisten werkte hij samen waaronder o.a. het Radio Kamer Orkest, Frans Brüggen, Ton Koopman, Roy Goodman, Masaaki Suzuki, Philippe Herreweghe, Nederlandse Bachvereniging, Collegium Vocale Gent, het Gesualdo Consort, Camarata Trajectina, het Orkest van de 18e Eeuw en Musica Amphion.
Sinds 1991 maakte Belder meer dan 130 cd-opnames waarmee hij internationale erkenning en bekendheid als klavecinist verwierf. 
Met Musica Amphion realiseerde hij eveneens grote projecten, zoals de cd-opname van het complete oeuvre van Corelli, Tafelmusik van Telemann, Brandenburgse Concerten en klavecimbelconcerten van Bach.

Deel deze informatie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on google
Scroll naar top